Norsk Lovtidend logo

Forskrift om Van Mijenfjorden nasjonalpark på Svalbard

DatoFOR-2021-06-18-1980
DepartementKlima- og miljødepartementet
Ikrafttredelse18.06.2021
EndrerFOR-2003-09-26-1186
Gjelder forSvalbard
HjemmelLOV-2001-06-15-79-§12, LOV-2001-06-15-79-§16, LOV-2001-06-15-79-§21, LOV-2001-06-15-79-§22
Kunngjort18.06.2021   kl. 17.20
Journalnr2021-1109
KorttittelForskrift om Van Mijenfjorden nasjonalpark

Hjemmel: Fastsatt ved kgl.res. 18. juni 2021 med hjemmel i lov 15. juni 2001 nr. 79 om miljøvern på Svalbard (svalbardmiljøloven) § 12, jf. § 16, § 21 og § 22. Fremmet av Klima- og miljødepartementet.

§ 1.Formål

Formålet med forskriften er å bevare et storslått, sammenhengende og i det vesentligste urørt arktisk dal-, fjord- og kystlandskap med intakte naturtyper, økosystemer, arter, naturlige økologiske prosesser, landskap, kulturminner, som område for forskning og for opplevelse av Svalbards natur- og kulturarv.

Formålet er videre å ta vare på

a)store arealer med sammenhengende og frodig vegetasjon og interessant moseflora
b)store våtmarksområder og grunne sjøarealer; biotoper som er viktige hekke-, nærings- og myteområder for fugl
c)områder med rikt fugleliv (vadefugl, gjess, dykkender og sjøfugl)
d)velutviklete kvartærgeologiske formasjoner (pingoer og elveavsetninger, herunder et av de største elvedeltaene på Svalbard)
e)Reindalen; det største av de isfrie dalførene på Spitsbergen
f)viktige leveområder for isavhengige arter som Van Keulenfjorden og Van Mijenfjorden, herunder Fridtjovhamna og Rindersbukta
g)verdifulle kulturminner.

§ 2.Geografisk avgrensning

Nasjonalparken utgjør 3119 km​2 landareal (inkludert breer og ferskvann) og 1132 km​2 marint areal og berører gårdsnummer 1, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 22 og 23.

Grensene for nasjonalparken framgår av kart i vedlegg 1 og 2.

§ 3.Forbud mot tiltak og inngrep i landskap, natur- og kulturmiljøet

Det er forbudt å iverksette virksomhet og inngrep som varig kan påvirke landskap, natur- og kulturmiljøet. Forbudet omfatter oppføring, utviding, ombygging og plassering av midlertidige eller varige bygninger, anlegg og innretninger, fremføring av luft- og jordledninger, terrenginngrep, graving, utfylling, flytting og henleggelse av masse, planering, skraping av havbunnen og jordoverflaten, drenering og annen form for tørrlegging, boring, sprenging, uttak av mineraler, olje og fossiler og andre lignende tiltak. Opplistingen er ikke uttømmende.

Det er likevel tillatt med

a)bruk av tillatte fiske- og fangstredskaper
b)nødvendig vedlikehold av bygninger og innretninger som er i bruk. Vedlikehold omfatter ikke ombygging, utvidelse eller større istandsetting
c)opprydding, naturrestaurering og andre tiltak i samsvar med vedtatt avslutningsplan etter gruvevirksomheten i Svea/Lunckefjell.

§ 4.Ferdsel og sykling

All ferdsel skal foregå på en måte som ikke skader, forsøpler eller på annen måte forringer naturmiljøet eller kulturminner eller fører til unødig forstyrrelse av mennesker eller dyreliv.

All ferdsel i områder på Midterhuken, Eholmen og Mariaholmen som vist på kart i vedlegg 3, er forbudt i perioden 15. mai til 15. august.

Sykling på barmark er forbudt.

§ 5.Forbud mot motorferdsel på sjøis og bruk av luftfartøy

Motorferdsel på sjøis er forbudt etter 1. mars.

Det er likevel tillatt med nødvendig motorferdsel på korteste farbare rute på sjøisen i Van Mijenfjorden i område som vist på kart i vedlegg 4

a)for fastboende for å krysse fjorden og langs land på nordsiden av fjorden
b)for adkomst til hytter
c)for deltagere i turopplegg organisert av turoperatører langs land på nordsiden av fjorden.

Med farbar rute menes rute som er trygg, sikker og hvor dyrelivet ikke forstyrres unødig. Det er ikke tillatt med opphold og stans på sjøisen utover det som er nødvendig for sikker ferdsel.

Bruk av luftfartøy under 300 meter til og med 1 nautisk mil fra land og landing er forbudt. Det er forbudt å fly nærmere enn en nautisk mil fra større, kjente konsentrasjoner av pattedyr og fugl.

§ 6.Forbud mot isbryting

Det er forbudt med bryting av fastis og is som er i ferd med å legge seg. Med fastis menes sammenhengende landfast sjøis.

§ 7.Forbud mot forurensning

All forurensning til luft, vann eller grunnen som medfører eller kan medføre skade eller ulempe for miljøet, er forbudt.

Forbudet i første ledd gjelder ikke forurensning som skyldes tillatt motorisert ferdsel eller utslipp av gråvann fra hytter som kan skje uten tillatelse etter forskrift 3. juli 2020 nr. 1517 om forurensing og avfall på Svalbard § 4-4.

Det er forbudt å etterlate eller tømme avfall.

Stoffer og gjenstander som kan skade planter og dyr, som er skjemmende eller som kan medføre fare for forurensning må ikke lagres eller etterlates.

§ 8.Unntak for politioppgaver, tilsyn og utrykning for brann- og redningstjeneste

Gjennomføring av politioppgaver, samt utrykning for brann- og redningstjeneste, kan om nødvendig skje uten hinder av bestemmelsene i forskriften. Sysselmannen kan utføre nødvendig tilsyn uten hinder av bestemmelsene i forskriften.

§ 9.Tillatelse etter søknad

Forvaltningsmyndigheten kan etter søknad gi tillatelse til

a)istandsetting, ombygging og mindre utvidelse av eksisterende bygninger, anlegg og innretninger
b)gjenoppbygging av bygninger, anlegg og innretninger som er ødelagt ved brann eller naturskade
c)fastboende for motorferdsel på sjøis på Van Keulenfjorden
d)tiltak i forbindelse med etablering og drift av fangststasjoner
e)motorferdsel på sjøis, frossen og snødekt mark, samt landing med luftfartøy, i forbindelse med tilsyn, vedlikehold og drift av navigasjonsmidler, kommunikasjonsanlegg og værstasjoner
f)sikring og opprydding av oljeboringslokaliteter
g)oppføring av nødvendige navigasjonsinnretninger for å trygge ferdselen til sjøs.

Tillatelsen skal vise hvordan forvaltningsmyndigheten har vurdert virkningene som tillatelsen kan få for natur- og kulturmiljøet og hvilken vekt det er lagt på dette.

§ 10.Dispensasjon fra bestemmelsene

Forvaltningsmyndigheten kan etter søknad gi dispensasjon fra bestemmelsene i denne forskriften etter svalbardmiljøloven § 22.

§ 11.Forvaltningsmyndighet og forvaltningsplan

Sysselmannen på Svalbard er forvaltningsmyndighet etter denne forskriften.

Forvaltningsmyndigheten kan utarbeide en forvaltningsplan med nærmere retningslinjer for forvaltning, skjøtsel, tilrettelegging og informasjon. Planen skal godkjennes av Miljødirektoratet etter samråd med Riksantikvaren.

§ 12.Straff

Overtredelser av bestemmelser og vedtak gitt i eller i medhold av denne forskriften straffes etter svalbardmiljøloven § 99.

§ 13.Ikrafttredelse

Denne forskriften trer i kraft straks. Fra samme tidspunkt oppheves forskrift 26. september 2003 nr. 1186 om fredning av Nordenskiöld Land nasjonalpark på Svalbard.

Vedlegg 1

Trykk her for å se vedlegget: pdf-ikon med kart over avgrensing til Van Mijenfjorden nasjonalpark

Vedlegg 2

Trykk her for å se vedlegget: pdf-ikon med kart over avgrensing av Svea

Vedlegg 3

Trykk her for å se vedlegget: pdf-ikon med kart over områder med ferdselsforbud 15. mai–15 august jf. § 4

Vedlegg 4

Trykk her for å se vedlegget: pdf-ikon med kart over motorferdselforbud på sjøis, jf. § 5