Kystcruise - må levere smittevernplaner


Alle som skal drive kystcruise på Svalbard må levere egne smittevernplaner for alle sider av virksomheten sin. I samarbeid mellom næringen ved AECO og myndighetene er det utarbeidet en egen veileder for dette. Ingen kan starte kystcruisevirksomhet før planene er gjennomgått av Sysselmannen og smittevernoverlegen i Longyearbyen og de har fått tilbakemelding.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 12.06.2020

Veilederen er basert på de nasjonale smittevernreglene, nasjonale veiledere og lov og forskrift om smittevern og tar utgangspunkt i Veileder for turisme på Svalbard, utarbeidet av Visit Svalbard, kvalitetssikret av Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet. I tillegg er veilederen basert på de standarder som allerede eksisterer i cruisebransjen.

- Sysselmannen ser positivt på at man i samarbeid har utarbeidet denne veilederen som skal gjøre det smittvernforsvarlig å drive kystcruise på Svalbard framover. Vi vil behandle innsendte smittevernplaner fortløpende, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

- Kystcruise innebærer særlige utfordringer for både for helse- og redningsberedskapen på Svalbard. Det stilles derfor flere og strengere krav til slik virksomhet, påpeker hun.

Ved sykdomsutbrudd ombord skal fartøyer kunne henvises til havn i Tromsø for å unngå at fartøyer med sykdom om bord tar til havn i Longyearbyen. Det er også krav om at det skal være helsepersonell ombord.

Det presiseres at det er bedriftenes eget ansvar å sørge for at driften er smittevernfaglig forsvarlig. Ingen kan starte virksomhet før de har fått tilbakemelding fra Sysselmannen.

Veilederen kan lastes ned via lenken til høyre.