Reparasjoner på Kapp Wijk i sommer

Sysselmannen skal gjennomføre nødvendige reparasjoner på Gammelhytta/Oxaashytta, utedoen og sjøbua på Kapp Wijk i sommer.  – Det er til dels kritiske behov for å hindre forfall og tap av kulturminner som er bakgrunnen for de arbeidene vi skal gjøre, opplyser miljøvernsjef Morten Wedege hos Sysselmannen.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 09.06.2020

Fangststasjonen Kapp Wijk inngår som del av et større kulturmiljø knyttet til norsk og russisk fangst, Bygningene har alle status som automatisk fredete kulturminner.

- Stedet har stor opplevelsesverdi med sin lange fangsttradisjon. Kapp Wijk med bistasjoner er blant de 100 prioriterte kulturminnene i gjeldende kulturminneplan for Svalbard, påpeker Morten Wedege.

- Riksantikvaren har godkjent arbeidene, som også gjøres i samråd med Harald Soleim. Han har drevet fangst på Kapp Wijk i over en mannsalder og er den som kjenner stasjonen og bygningene aller best, sier han.

Lang fangsthistorie
Kulturmiljøet Kapp Wijk består av flere generasjoner fangsthistorie, og fire av seks bygninger er automatisk fredet. Tre av de automatisk fredete bygningene har stort behov for istandsetting og reparasjoner på grunn av svekket tilstand som følge av blant annet klimaendringer og isbjørnskader. Dette er Gammelhytta/Oxaashytta, utedoen og Sjøbua.

Gammelhytta/Oxaashytta
Gammelhytta/Oxaashytta gjennomgikk en omfattende istandsetting med blant annet utbedring av store råteskader i 2005. Bygningen har fremdeles setningsskader. Det synes som om ytterveggene er på vei til å synke ned i grunnen, gulvene er skeive og deleveggene i bislaget presser bul på taket. Sannsynligvis skyldes dette at permafrosten tiner under ytterveggene, og at massene på stedet har for dårlig bæreevne.

I løpet av vinteren 2020 har bygget også fått omfattende skader etter isbjørnbesøk både på tak og vegger. De gamle vindusrammene er knust og dører brutt opp. Taket skal repareres, bygningsdelene istandsettes og settes tilbake på plass.

Utedoen
Ved befaring av innmeldt isbjørnskader på Kapp Wijk vinteren 2020, ble det oppdaget at utedoen var borte. Sannsynligvis slått ned av bjørn.  Bygningsdelene har nå dukket frem fra snøen, og skal benyttes i gjenoppføringen av utedoen.

Sjøbua
Det har i lengre tid vært behov for istandsetting av Sjøbua, og i 2016 var bygningen gjenstand for nødreparasjon. Harald Soleim meldte fra til Sysselmannen om sjøbuas akselererende forfall. På bakgrunn av dette ble det foretatt en tilstandsregistrering høsten 2019. I tillegg har isbjørnen gjort store skader bygningen i løpet av vinteren, blant annet to store hull i veggen og ødelagt dør.

Sysselmannen vi i tillegg til de bygningsmessige arbeidene, dokumentere dagens situasjon på Kapp Wijk gjennom dronebilder, samt en «rydding» og registrering av løse kulturminner som har tilknytning til fangstvirksomheten på Kapp Wijk.

For mer utfyllende informasjon om tiltakene på Kapp Wijk i sommer, se tillatelse fra Riksantikvaren til Sysselmannen til høyre.